Pandemin slår ut tennis i Gävleborg

Under jul och nyår planerade Einar Berg Tennis att träna intensivt på tennisbanorna inom Gävleborg. Icke, man stängde ned alla hallar (och en massa annat) från och med 19 december 2020 till och med 24 januari 2021.


Man får faktiskt vistas i varuhusen, på en del gym, fik, småbutiker, IKEA osv.


Men tennishallar? Icke, stor smittorisk. Upp till fyra personer på den lilla yta som en tennisbana utgör är FARLIGT! 


Ibland blir man fundersam. Tennis är väl den minst tänkbara smittomiljön son finns. Om man nu inte idgar intimt umgänge med sina med- och motspelare.


Ok, man kan smittas via tennisbollarna, men då kan man ha kraftiga skidvantar på sig, visir och munskydd.


Själv ska jag åka t-bana i morgon utan munskydd, för det behöver man bara ha i rusningstrafik. Eller? Bättre att ta min miljöfarliga bil istället. Och alla bensinstationer borde införa manuell tankning, någon kommer ut och tankar bilen. Man betalar via en app och åker iväg. Vid tankomater använder man naturligtvis skyddshanskar, man vet ju inte vem som tankat tidigare och infekterat handfaten.


Vikten av att hålla social distans

Det här med pandemin har inte enbart negativa effekter för mig. Vissa människor undviker jag faktiskt mer än gärna. Nu kan jag skylla på pandemin när de föreslår en träff, kanske över en lunch.


Dessvärre är inte pandemin smittsam över telefonen, så man får fortfarande dras med deras telefonsamtal, och vissa föreslår även videosamtal via konstiga appar. Jag brukar då hänvisa till att man blir avlyssnad, se bara på hur ett visst land avlyssnade ett annat land i samband med en flygplansupphandling.


Inte för vi pratar några direkta hemligheter, men ändå, den risken vill jag inte utsätta mig för.


En i vårt team har distanserat sig från sin man. Han åker kollektivt och hon i bil. Hon hävdar att han är en vandrande smitthärd och får därmed sova i soffan. 


Ingen av parterna tycks misstycka över detta arrangemang, det är snarare så att de är oroliga inför när pandemin avtar. Eller när ett vaccin kan vara på plats. 


Vikten av att välja rätt sportdryck

Varmt på utebanorna? Man måste fylla på med vätska. Då måste man väl ändå ha sportdryck för 30-40 kr?


Icke! Springer du 40-50 km behöver du fylla på med salter och mineraler. Annars är det VATTEN som gäller. Fast en kall Cola smakar lite bättre. Men vatten är det som gäller.


Och då inte "köpe-vatten" utan sådant du nästan får gratis i vattenkranen.


Jag tror inte att norskt källvatten är bättre än kranvatten. Kranvatten har mindre miljöpåverkan och såvitt jag vet finns det inga belägg för att man spelar bättre med "köpe-vatten".


Till min stora sorg konstaterar jag att Spendrups tydligen inte tillåter att Kröneleins i Halmstad tillverkar Cuba Cola. Då kunde man köpa en back med 33 cl glasflaskor till ett bra pris. Nu finns det bara PET och en dyr specialdesignad glasflaska.


Plastlocken som jag köpt till 33 cl burkar kan jag inte använda på The Coca-Cola companys produkter. De har ju ändrat formatet på sina burkar. Så här är det fritt fram för att kolsyran försvinner och att getingarna mumsar i sig. Att svälja getingar rekommenderas inte.


Så nu gynnar jag Pepsi Cola istället, de har kvar rätt burkar. Det finns även annat på burk med rätt format. Vikten av att välja rätt strumpor

Nu har sommarsäsongen startat. Dags att välja rätt strumpor vid spel på rött grus, s k blodsbanor. Har du ramlat på en grusbana så vet du hur lätt huden rivs sönder.


Men det är inte det största problemet. Det är att detta eländiga grus färgar skor, strumpor och allt annat man har på sig vid spel. Även bollarna samlar på sig en massa rött grus. Man slår en hård forehand och det röda dammet färgar ansiktet rött, som en ilsken solbränna.


De tidigare vita strumporna blir rosa, skorna blir också rosa. Här fungerar knappast de mest mirakulösa tvättmedel, om man ens vill slänga in sina strumpor i tvättmaskinen. 


Vid spel på rött grus, använd rosa eller röda strumpor och skor.Vikten av att tänka på hygienen

I denna pandemiska dagar måste man tänka på sin hygien. Personligen tycker jag att många personer borde  ha tänkt på hygienen redan före pandemin.


I vissa tennishallar luktar det skunk (d v s illa) eftersom många spelare inte sköter sina tennisskor, vissa verkar även använda samma kläder flera gånger utan mellanliggande tvätt. 


Tänk på din omgivning, sköt hygienen. Vikten av att vara en bra kompis

Väldigt många hävdar att de är en bra kompis. Men förvånansvärt många är precis tvärtom. Man duger som kompis så länge som kompisen kan dra nytta av dig. När du känner dig utnyttjad och säger ifrån så har du plötsligt förlorat en kompis. Hur bra kompis är du?Vikten av att vara ärlig


Ibland blir jag lite fundersam på hur tränare, ledare och föräldrar inom tennisen tänker.


Vissa klubbar i främst Stockholm verkar lära sina yngre spelare att alltid skrika ”ute” även fast bollen helt klart är ”inne”.

Samma klubbar ägnar sig ofta även åt aktiv ”coaching” under matcherna.


Jag har vid ganska många tillfällen konstaterat att en och samma klubb (söder om Stockholm) systematiskt tillämpar detta minst sagt osportsliga förfarande.


Ovanstående utan att tävlingsledningen vidtar några som helst åtgärder.


I ett fall hörde jag en av ledarna i klubben påminna en yngre spelare att ”inte glömma bort att döma ut bollar”.


När jag pratade med denna ledare (enligt min uppfattning en dålig ledare) om det oetiska i uppmaningen hade denne hade dock ingen som helst förståelse för mina synpunkter.


Bollar som är ute ska dömas som ”ute”, men bollar som är inne eller där man inte vet var bollen landade ska dömas som ”inne”.


Domare verkar de flesta tävlingar sakna, trots att det finns ganska många certifierade klubb- och förbundsdomare som kan engageras vid tävlingarna. Även certifierade matchledare kan engageras vid tävlingarna.


Det borde vara ett krav på att samtliga som tävlar genomgår en grundläggande utbildning i tennisspelets regler, etik och moral på och omkring banan.


Frågan är om inte även föräldrar, ledare och tränare borde avkrävas utbildning inom dessa områden.


Vidare borde samtliga matcher med inte minst juniorer övervakas av en certifierad domare. I unga år sätts grunden för ett framtida uppförande på banan.


Ett särskilt pris borde delas ut vid samtliga tävlingar, pris för gott sportmannaskap. Ett pris som borde ge höga poäng och vara det mest eftertraktade priset.


Fortsättningsvis kommer det att finnas en certifierad domare vid samtliga juniormatcher där Einar Berg Tennis på något sätt är involverad i tävlingen. Ett pris för gott sportmannaskap kommer också att delas ut.Vikten av att välja rätt leverantör


En person inom vårt team lade om sitt tak år 2005 med Benders betongtakpannor. Redan samma år reklamerades pannorna eftersom de var porösa och gick sönder. Ett antal nya pannor erhölls.


Våren 2006 konstaterades att ett mycket stort antal takpannor gått sönder, det var stora hål i dem från vilka det gick att hälla ut sand (sandliknande). Ny reklamation och nya pannor kunde hämtas ut hos den lokala bygghandeln.


Vartefter åren gick byttes pannorna sucessivt ut. Men dessa "nya" pannor var precis lika dåliga som dem från 2005. Hämtade ersättningspannor tog slut och hålen fylldes istället med svart utefog. Denna utefog blir dock ljus med tiden och och taket ser nu ut som om ett par tusen måsar gjort ifrån sig på detsamma.


Idag lämnar leverantören 30 års garanti på sina takpannor, men år 2005 lämnade man bara 10 års garanti enligt leverantören.


Vår kollega konstaktade leverantören i somras och blev då i ett telefonsamtal (inspelat) lovade att få nya takpannor till hela taket, fritt levererat till tomten. Detta erbjudande har man nu ändrat till att vår kollega ska stå för transport och de pallar på vilka takpannorna ligger. Det handlar om ett par tusen kronor. Att lägga om taket kostar ca 20 000 kr.


Den tekniska livslängden på betongtakpannor är enligt experterna ca 80 år. Men man byter oftast efter 30-50 år av andra skäl, t ex för att läkt och takpapp inte har en längre livslängd än så. 


Vad gör vår kollega nu? Han kommer i alla fall inte stå för transport och pallarna. Det blir istället en fråga för ARN och kanske även en rättslig process. Att lägga om taket med pannor från samma leverantör blir nog inte aktuellt.


Har du takpannor från Benders bör du kontrollera taket och reklamera om det håller på att falla i bitar, det ska t ex inte gå att köra in större delen av en glasspinne i de hål som uppstår i takpannan. Deras garanti kan du ju själv fundera över.


Vi inom EBT gillar leverantörer som tar hand om sina kunder. Hos Clas Ohlson är det t ex inga problem med att få en produkt utbytt. Det samma gäller för Tennispoint.se och Racketspecialisten.se.


Vikten av att välja rätt leverantör handlar kanske inte alltid om att köpa den billigaste produkten, eller att köpa hos den billigaste leverantören, det handlar mycket om att välja en leverantör som tar hand om dig när det blir fel. Det kan vara värt att betala några extra kronor för att få en bra leverantör.


Värt att notera är att Benders varken är billigare än sina konkurrenter eller har produkter som har bättre kvalitet än andra. De har normalt pris men uppenbarligen usla takpannor och lika usel hantering av reklamationer. En sökning på "Benders" i Google borde ge resultatet "Undvik


Det var dagens konsumentupplysning. Vi hoppas på att vår kollega får ett hållbart tak och att Benders blir fällda av ARN. Eller ännu hellre att de blir fällda i ARN och sedan även i en rättslig process där de får stå för hela kostnaden för utbyte av taket.


Vår kollega har för avsikt att kostnadsfritt skicka tillbaka takpannorna till Benders så att de på lediga stunder kan titta på desamma och skämmas riktigt ordentligt.


Det som är extra roligt är att Benders själva har berättat vad som gick fel i produktionen av takpannorna, inte så smart kanske eftersom samtalet spelades in.


Idag 2019-09-19 har vår kollega förkastat Benders erbjudande om nya takpannor eftersom de vill ha betalt för transport och lastpallar. Han har ju redan haft kostnaden för transport, lastpallar, omläggning och allt jobb över åren med att byta ut och laga trasiga takpannor.


Ett helt rätt beslut. När han byter ut taket kostar det honom ca 11 000 extra för att köpa de nya pannorna. Men det är ju bättre att få nya pannor av ett annat fabrikat än urkassa pannor från Benders, igen.


Ytterligare information och bilder hittar ni här.Vikten av att ha ett vattentätt alibi


Vi inför en ny typ av tennisresa. Medlemmen bokar resan. Tar med sig rack och övrig utrustning. Vid ankomst hämtas spelaren upp i en minibuss tillsammans med ca 15 andra individer iförda tenniskläder och med tennisutrustning. Avfärd till en närbelägen tennisbana.


Medlemmen byter om till tenniskläder. Bilder tas på medlemmen tillsammans med övriga ”resenärer”. Ombyten av kläder. Nya foton. Ytterligare ombyten och fotografering.


Efter ca 2 timmar är ”tennisresan” avklarad och medlemmen kan göra precis vad denne vill samtidigt som alibit är vattentätt.


Man kan även anordna liknande resor för de som mot förmodan skulle gilla att spela golf eller utöva andra obskyra aktiviteter.


Kontakta oss på info@einarbergtennis.se för ytterligare information om planerade resor.  Vikten av att be dåligare tränare fara åt....


De senaste tre veckorna har vi kikat lite på olika klubbars träningspass med yngre spelare. Det var riktigt tråkigt att åskåda. Det var mer av "sysselsätt barnen under en timme" än att på ett bra och roligt sätt lära barnen den ädla sporten tennis. Var tog de riktiga tränarna vägen? Har de tränare som genomgått Tennisförbundets utbildning glömt allt de lärt sig? Föräldrar, betala inte för dålig träning! Ställ krav på klubben!Vikten av att komma i tid


Nu drar tennisskolorna igång för hösten. Redan nu konstaterar vi att minst 4 tennisskolor slarvar med grundläggande aspekter.


1. Man startar inte träningen i tid

2. Man slarvar med att sätta ihop jämlika grupper

3. Man informerar inte om innehållet för träningarna

4. Man verkar inte ha anställt tillräckligt med tränare

5. Många tränare saknar grundläggande pedagogik


Är du inte nöjd med din träning? Skicka oss ett mail så lägger vi upp synpunkterna här och på Instagram och Twitter. Vi utlovar full anonymitet och kommer inte att peka ut enskilda personer eller klubbar. Vi håller oss på ett generellt plan.Vikten av att synas


Nu har Einar Berg Tennis funnits på Instagram och Twitter ett tag. Det viktigaste på Instagram verkar vara att synas. Mycket kläder och smink när det gäller kvinnor. I vissa fall gäller mindre kläder. När det gäller män verkar det mest vara olika aktiviteter som de har genomfört. Just nu tycker vi inte att någon av dessa sociala plattformar ger något. Vi är också något undrande till att de flesta som följer oss är i 10-13-årsåldern. Det blir lite av "jag följer dig, följ mig snälla". Desto fler som följer dig, desto bättre, tydligen. Fast några guldkorn har vi fått som följare, och som vi själva följer.

  


Vikten av att tänka lagom


Idag har Einar Berg Tennis beslutat att inte tänka så mycket under två dagar. Någon undrade om det skulle bli så stor skillnad mot normalt. Vi insåg snabbt att det inte skulle bli någon skillnad. Vikten av att träna lagom


Man ska inte träna för mycket, det kan var farligt för såväl hälsa som den sociala gemenskapen.


Slitageskador är rätt vanliga inom tennis. Ett exempel är tennisarmbågen. Man har ju aldrig hört talas om en orienteringsarmbåge eller stavhoppsarmbåge.


Tränar man för mycket så blir man väldigt bra. Då minskar möjligheterna till att deltaga i social tennis eller att spela en stund med en bekant som är normalbegåvad inom tennis.


Skulle t ex en bekant till Fäderer eller Najal vilja slå några bollar på skoj med dem? 


Inte så troligt, så träna lagom.


Einar tränar inget alls,  han spelar bara match.Vikten av att inse att man blir äldre varje dag


Det stämmer att man blir äldre varje dag, varje sekund och varje andetag. I alla fall tills det att man har tagit sitt sista andetag.


Men bara för att man blir äldre blir man inte en sämre tennisspelare. Man blir faktiskt bättre för varje dag, det är bara orken som tryter ju äldre man blir.


Man orkar kanske inte lika mycket och lika länge, men man spelar en mer intelligent tennis.


Låt de yngre springa på svåra bollar, är Du äldre positionerar du dig bättre.Vikten av att ge stöd till mindre klubbar i mindre städer

 

I vårt avlånga land finns det en mycket stor mängd klubbar som bedriver en verksamhet som är otroligt bra. Man bedriver tennisskolor för olika åldersgrupper, man har tennisläger i olika former och man anordnar tävlingar av olika slag.

 

I storstäder har klubbarna ofta en bra ekonomi och många medlemmar och elever. På mindre orter är kanske ekonomin inte lika bra och antalet medlemmar och deltagare i tennisskolorna varierar över åren.

 

Så gott som alla klubbar bedriver en otroligt bra verksamhet men under mycket olika förutsättningar. I en större stad finns det oftast ett stort antal personer som vill medverka till att skapa och bibehålla en bra klubb. I en mindre stad är det kanske ett färre antal personer som har intresse, tid och ork att medverka.

 

Ett exempel är Gefle TK som i ganska ensamt majestät bedriver en så gott som exemplarisk verksamhet i Gävle. Vill man spela i en annan klubb (bortsett från utebanor lite här och där) är resan lång (om man vill spela på ”riktiga banor”).

 

Hur ger man då stöd till dessa klubbar om man inte bor i närheten av deras geografiska belägenhet?

 

Man anmäler sig naturligtvis till deras tävlingar och passar då även på att köpa upp allt som finns att köpa i deras serveringar. Tryck i Er läsk, chokladbollar, glass och varför inte även betala några kronor mer än på nätet för ett rack, lite bollar, grepplindor, en väska eller kanske  även klubbens keps. Själva är vi på jakt efter en tröja från Slöinge tennisklubb. Vi får se om vi hinner med ett besök där under sommaren.

 

Så när Ni funderar på att deltaga i en tävling, titta gärna i första hand på tävlingar som erbjuds i mindre städer. Dessa tävlingar är oftast mycket välskötta med trevlig och kompetent personal. Det finns billigt boende i de flesta städer och är avståndet inte alltför långt räcker det ofta med en dagstripp.

 

Om man ser sig lite omkring inser man även att många mindre klubbar anordnar tennisresor till varmare trakter, d v s söder om Danmark. Och ska man åka på ett tennisläger kan man lika gärna åka med en mindre klubb långt från hemorten såväl som från den lokala klubben i storstaden. Det finns ju inte så många flygplatser till utrikes orter i Sverige.

 

Einar Berg Tennis slår därför härmed ett stort hårt slag för att vi spelare ska stötta mindre klubbar i mindre städer!!Vikten av att hantera dåliga förlorare


Vissa människor är så kallade vinnarskallar. Förvånansvärt många av dessa skallar är otroligt dåliga förlorare, de uppför sig ofta rejält illa efter att de förlorat en match.


Jag har nu beslutat att aldrig mer spela mot, eller med, en spelare som har detta otroligt dåliga uppförande. De kommer även få reda på varför jag aldrig mer kommer att spela mot eller med dem.


Eftersom jag själv och många av mina kollegor inom Einar Berg Tennis även är klubb- och förbundsdomare kommer vi att vara hårda i vår bedömning av osportsligt uppträdande.


Detta gäller även i juniortävlingar. Sätter man inte en gräns för yngre spelare så tar de med sig ett dåligt beteende som seniorer.Vikten av att bli skitig när man har kul


Einar Berg Tennis har besökt ett flertal tennisläger de senaste veckorna. Vi undrade lite försiktigt över var har barnen det som roligast? Vilket läger är bäst och varför?


Det vi har enats om är att barn som är rejält skitiga av gruset på utebanorna verkar ha haft det roligare än de som är mindre smutsiga. 


Det här tycks gälla på alla läger för vi har ringt omkring och kollat läget lite på många läger i Sverige.


Nu säger vi inte att barn som varit på tennisläger inomhus är bleka, ser deppade ut och bara längtar hem till mamma och pappa (pappa och pappa, mamma och mamma, hen och hen osv). Men så rackarns skitiga kan de ju inte ha blivit.


Inom Einar Berg Tennis är vi dock övertygade - ett skitigt barn är ett glatt barn.


Det är dock lite synd att vissa föräldrar envisas med att vara med på lägren. Låt barnen vara ifred, låt dem leka och ha kul utan sina föräldrars övervakande ögon. Låt dem kladda omkring med medhavd lunch och/eller mellanmål.


Kommer de hem rejält skitiga, ta det med ett gott humör, de har nog haft jäkligt roligt under dagen. 


Som förälder kan Du ju se fram emot att de somnar gott, tidigt.Vikten av att vara en bra ledare


Vi har skrivit om det tidigare, om klubbchefen som hela tiden går och berättar för alla i sin omgivning om att han är chef och att det är han som bestämmer.


Det är helt korrekt, klubbchefen bestämmer en hel del i den operativa verksamheten. Men det förutsätter naturligtvis att klubbchefen har rätt kompetens. I just det här specifika fallet saknas rätt kompetens.

 

Oavsett vilket handlar det om ett uppenbart dåligt ledarskap när han kontinuerligt måste informera sina medarbetare om att han är chef, särskilt när han inte har kompetens inom det område som diskuteras.


Inte gör det saken bättre att denne chef konstant måste be (beordra?) sina medarbetare att utföra arbetsuppgifter som denne ansvarar för. Än värre blir det när denne också tar åt sig äran för att ha utfört det jobb som andra utfört för hans räkning.

 

Det har gått så långt att medarbetare talat med representanter i styrelsen (vilken vi kan skriva en bok om) om att situationen är ohållbar.


Medarbetarna mår dåligt p g a klubbchefens uppförande. Det ska bli spännande att se om styrelsen tar ansvar för att skapa en god arbetsmiljö för medarbetarna i klubben.

 

Att skälla ut medarbetare inför medlemmar och elever är inte heller särskilt bra, särskilt när det inte finns fog för utskällningarna.

 

Inom Einar Berg Tennis fortsätter vi med principen att alltid fråga oss själva ”är det ok?” innan vi säger eller gör något. Än så länge har det fungerat rätt bra. Även fast Einar själv anser att verksamheten är en demokratisk diktatur.


Övriga inom Einar Berg Tennis håller dock inte med och ser fram emot Einars nästa tennisresa, som förhoppningsvis blir riktigt lång.

 

Så tennisälskare, försök att ha lite koll på att situationen är ok i Era klubbar, inte ens en omöjlig klubbchef kan trivas när verksamheten inte fungerar.


Klubbchefen kanske inte mår riktigt bra själv och då går det ut över omgivningen. En klubbchef som inte mår bra och inte fungerar behöver också ha lite stöd.


För inte är det väl så att man sparkar personal inklusive klubbchefer när man tycker att de inte passar in…..eller?

 

Just nu finns det i alla fall ett par riktigt duktiga tennistränare som ser sig om efter annat arbete.


Har Ni tips på en ny arbetsgivare eller om Ni själva behöver bra tränare så kan vi förmedla kontakten. Maila till personal@EinarBergtennis.se.Vikten av att välja rätt klubb


Till vår förvåning konstaterar vi att en Stockholmsklubb har en stor omsättning på tränare. Hela tränarkåren har bytts ut under något år.

 

De som arbetat många år i klubben har slutat för att de inte trivs med ledningen av klubben eller så har de sparkats av klubben för att de är lite för bredkäftade emellanåt.

 

I något fall blev en tränare sjuk, och en sjuk tränare kan vi inte ha eller hur. Så då avslutades dennes kontrakt.

 

Anställningstryggheten i just den klubben är inte så hög. Förhoppningsvis gäller samma sak för klubbchef och styrelse.

 

Nu är Ni säkert nyfikna på vilken klubb det rör sig om. Det kan Ni säkert klura ut själva om Ni tänker till litet. Ni som är medlemmar i just den klubben vet vilken klubb vi tänker på.

 

Samtliga anställda inom Einar Berg Tennis har varit här i många år, i flera fall är det tredje generationen som arbetar här. I något fall sköter hemtjänsten transporten till och från banorna.

 

Hur ska man kunna utvecklas som tennisspelare om man inte har en tränare som känner till ens styrkor och brister? Med nya tränare får man ju börja om var och varannan termin.

 

Det är lite som att byta lärare varje termin. Inte helt smart kanske. ”Ok, du fick ett F förra året, det får du den här terminen också”.

 

Inom Einar Berg Tennis har vi därför infört ett certifikat där tränaren följer eleven genom hela karriären tills det att föräldrarna slutar att betala räkningarna. Byter eleverna klubb så hänger tränarna med. Byter tränarna klubb så hänger eleven med.


Vi har dock begränsat detta certifikat med tanke på avstånden i vårt avlånga land. Tränare och elev är endast skyldiga att ”följa med” om avståndet understiger 241,5 mil.

 

Nu tänker den intelllegänte att så kan det ju inte fungera. Jo, det är precis så som det fungerar. En tränare kan vara i många klubbar och en elev är med i en klubb, fast med samma tränare. Smart!

 

Men om man är missnöjd med sin tränare, eller om tränaren har en omöjlig elev? Man får helt enkelt köpa sig fri från tränaren/eleven. Detta avtalas från början. ”Vill du kicka mig ska du betala 40 000 kr per månad i 10 år, vinner du pengar på touren är det 15% av samtliga framtida intäkter som gäller”.

 

Vårt certifikat heter ISA – Inget SkitsnacksAvtal.Vikten av att välja rätt tennisläger för sina barn


Det finns många olika tennisläger på marknaden som är av mycket varierande kvalitet. En del är rent av urusla. Det finns många olika kriterier inför val av vilket tennisläger som man ska välja.


Försök alltid att välja ett läger där all tennis spelas utomhus. Det är inte särskilt kul att spela i en inomhushall på sommaren. De flesta hallar saknar luftkonditionering varför det ofta blir väldigt varmt. Det är kanske inte riktigt vad barnen gillar.


Men om det regnar? Vid regn ställs oftast träningen in, och man brukar ha en dag som reservdag. 


Det optimala är att hitta ett läger som har såväl utomhus- som inomhusbanor. Men det är få läger som kan erbjuda detta.


Prioritera alltid utomhusläger, undvik läger som endast kan erbjuda spel inomhus.


Följ också upp hur många timmar som används till ren tennisträning. Barn klarar sällan av 5-6 timmars tennisträning under en dag. Träningen måste varvas med andra aktiviteter.


Det är naturligtvis även viktigt att ta reda på vilken erfarenhet och kompetens tränarna har. Självfallet har den som anordnar lägret sett till att genomföra en bakgrundskontroll på all personal som på något sätt har kontakt med barnen. Det kan ju vara värt att fråga arrangören om detta.Vikten av att spela lugnt på midsommardagen


Vi har idag, på midsommardagen, konstaterat att sommarens färg är grön. Ett flertal spelare har intagit denna färg i ansiktet vid genomförandet av den årliga midsommardagstävlingen.  Vikten av att ha rätt midsommarstång


Ta en längre pinne. I vardera änden låter Ni ett tennisrack hänga ned. Dekorera det hela med grenar, blommor, blad, några tennisbollar.

Hissa upp anordningen i ett träd eller flaggstång.

Ett enkelt sätt att snabbt få till en stång.


Sedan har man ju lekarna.

"Små servarna, små servarna är lustiga att se".

Slå ned burkarna med rack och boll.


Vi på Einar Berg Tennis önskar Er alla en riktigt fin midsommar!!Vikten av att hålla rent


Finns det något tråkgare än folk som inte håller ordning omkring sig? Jo, det finns det naturligtvis. I vissa städer skjuter man vilt och knallar bomber och granater.


Men hur kan man slänga skräp på banan, bollrör, tomburkar, papper?


I en tennishall i norr har snusare upptäckt att man kan lägga ur sina snusar runt banan.


Vi inom Einar Berg Tennis konstaterar att barnen tar efter sina föräldrar. Har man druckit ur en mugg saft så släpper man helt enkelt muggen på marken där man står. Rester från mat slänger man in i duschen. Toaletter och handfat är man otroligt effektiv med att göra totalt oaptitliga. Ja, inte för att man ska äta toaletter, men ni förstår tanken.


Nu har vi varit på många läger och konstaterar att det tycks vara likadant oavsett om man är i norr eller i söder. Och det som är likadant överallt är att tjejer håller väldigt prydligt i sina omklädningsrum och toaletter. Bra tjejer!! Men man är lika dåliga som killarna på att slänga skräp i papperskorgarna.


Vi trodde att de yngre skulle vara bättre på att vara rädda om miljön, men så verkar det inte vara. Vi behöver en Tennis-Greta som ser till att den yngre generationen skärper till sig.


På en utebana har en gammal cykelkorg satts upp. I den lägger man sina pantbara förpackningar. Inkomsten går oavkortat till glassinköp till barnen som deltar i läger och aktiviteter. Ett bra tips till andra anläggningar.


Så vuxna och barn, skärp till Er!!


Ska Ni skräpa ned, gör det hemma istället!!Vikten av att vara politiskt korrekt


Några av våra läsare och fans har anklagat oss för att vara mulliga mansgrisar.


Detta dementerar vi å det bestämdaste!


Vi har bantat!Vikten av att ha mångfald och jämlikhet


Inom Einar Berg Tennis är vi alla jämlika.

Vi är lika många kvinnor som män.

Vi är köns- och miljöneutrala.

Vi tolererar inga som helst trakasserier.

Vi är nog de mest politiskt korrekta som finns.

Dit vinden blåser så blåser även vi.

Men trots det är vi inte helt blåsta.

Det är väl rätt eller......vad tycker Du?

Det tycker vi också!!


Vi är demokratiska med viss diktatur.

Alla får tycka och tänka vad de vill.

Men det är Einar som bestämmer allt.

Ja, allt förutom allt det som Pick Asso hittar på.

Han är helt fristående, bortsett från sin trevliga hustru.


Man ska alltid fråga sig: Är detta ok?

Är svaret "nej", då är det helt enkelt inte ok.


Om alla använde denna princip så tror vi att världen hade sett så mycket bättre ut.


Är det ok att ha en kass serve?

Nej, naturligtivis inte.

Man använder Einars dubbelhandsfattade serve!!


Är det ok att hångla upp en medarbetare mot nätet?

Självklart är det ok, om det är ens partner!


Är det ok att trakassera någon för sin nationalitet, kön, hudfärg, religion, favoritsport osv?

Självfallet är det inte ok!!!


Så vi tennisspelare frågar oss alltid om det är ok.


Sedan finns det märkliga personer i vår värld som tycker att vissa saker är ok, trots att de flesta vet att det inte är ok. Det problemet har tyvärr Einar Berg Tennis inget bra svar på, ännu. Vikten av att ha så kallad egen tid


Vi är alla jagade på jobbet, i privatlivet och även på tennisbanan. När man försöker att undvika saker som man inte har lust att göra så kommer man inte på den perfekta utrsäkten utan tvingas in i aktiviteter såsom att tvätta fönster, träffa svärföräldrarna osv.


Einar Berg Tennis undersöker nu möjligheterna till att införa ett frikort från sådant som man inte gillar. Vi tänker införa tennisträning och seriespel som inte existerar.


Man anmäler sig till Einar@EinarBergTennis.se med sina önskemål. Nedan ges ett exempel.


Käre Einar, jag skulle vilja ha egen tid på fredagar mellan 20-22, gärna i form av obligatoriskt serispel. Med vänlig hälsning P Svensson.


Denne P Svensson erhåller då, mot viss kostnad, såväl kallelse till seriespelsmatcher som intyg på genomförd aktivitet. Intyget är bevittnat av såväl lagledaren som Einar själv.


Se där, till en relativt ringa kostnad (om du är högavlönad, annars blir det skitdyrt) har denne P Svensson erhållit 2 timmars helt egen tid på fredagar. Det går naturligtvis även att erhålla intyg för ett gigantiskt seriespel med skitmånga matcher. Men då naturligtvis till ytterligare kostnader.


Sugen på en vecka i varmare trakter? Vi menar då inte Tumba eller andra orter som ligger söder ut. Vi tänker oss mer Kreta, Mallis, Kroatien, södra Italien, Cypern m fl.


Inga problem. Vi har även tennisresor. Du bokar in en resa till valfri ort. Vi skapar en inbjudan med därtill hörande schema över ansträngande aktiviteter som inte ger möjlghet till några som helst egna aktiviteter. Väl på plats möter våra kontaktpersoner upp som gör det möjligt för dig att ta lite foton av dina aktiviteter på tennisresan. Ca 15 personer brukar deltaga vid fotosessionerna. Normalt tar fotograferingen 15-30 minuter.


Se där, 4-10 dagars utlandsresa med ett helt täckande alibi.


Kostnaderna för denna typ av "egen tid" ligger naturligtvis något högre än för enstaka timmar.


Vi överväger även ett samarbete med någon nätläkare som kan skriva intyg om allt från förbud att diska, tvätta bilen, klippa gräsmattan till förbud mot att skjutsa barnen till kursen i spetsknyppling i Skånsk stil.


Tyvärr verkar vi vara lite sena med att komma in på den här marknaden. Vi gjorde nyligen en test av dessa tjänster. Einar Berg Tennis hushamster bedömdes ha halsfluss och blev sjukskriven i 2 veckor. Man verkar inte ha så stor koll på vems hals man visar upp i kameran på sin mobil.Vikten av att vara en bra lediare


Alla kan bli chefer, få blir bra ledare. På en klubb betonar klubbchefen att han är just klubbchef. Och det gör han ganska ofta. 


Minst två av tränarna är mycket irriterade. De hävdar att de gör klubbchefens jobb med tennisskolan, administration osv och att klubbchefen mest dricker kaffe och sitter i fiket och pratar.


Men chefen tar åt sig äran och får beröm av styrelsen och medlemmarna. Förr eller senare kryper väl sanningen fram. Kombinationen inkompetent och otrevlig blir sällan bra.Vikten av att spela med rätt partner


Precis som med äktenskap är det viktigt att välja rätt partner när man spelar tennis. Har man otur har man helt fel partner som inte alls passar ens eget spel. Nu skriver jag partner, mer rätt är väl att skriva motståndare. Men partner låter inte lika agressivt.


Är man en vinnarskalle kan man välja en parnter som är urkass på banan så att man är garanterad vinst varje match. Är man lite modigare väljer man en spelare som ligger på samma nivå.


Vill man utvecklas som spelare väljer man en person som är bättre än vad man själv är. Men detta är för spelare med självinsikt. Man blir inte så mycket bättre om man har en partner som är urkass.


Helt andra principer gäller när man spelar dubbel, eller än värre mixed med sin partner.


Vi inom Einar Berg Tennis rekommenderar att man väljer en social partner som ligger på samma spelmässiga nivå som en själv. Det ska vara kul att spela tennis. Man ska kunna slänga käft på banan, uppmuntra varandra när en boll går in eller när en serve äntligen fungerar. Man ska kunna sitta ned över en fika, eller annan dryck, och prata om allt från vibrationsdämpare till lösningen på världssvälten. 


De flesta som spelar tennis blir ingen ny Fäderer eller Nidahl. Även fast många tror sig kunna bli det även när en relativt hög ålder har uppnåtts. Är man t ex 18-20 år och inte är bland de 10 bästa i Sverige bör man kanske istället tillbringa mer tid med lärobökerna än tid på banan. Då har man tennisen som ett rent nöje och fritidsintresse.


Visst, man kan satsa på en karriär som H35:a eller liknande och vara väldigt fokuserad på att alltid vinna. Men hur kul är det om man inte vinner? Är det inte bättre att fokusera på att ha kul?


Einar Berg själv har ju vunnit allt som går att vinna, det finns inget mer att vinna och därför fokuserar han på att lära ut sina kunskaper till andra samt att ha rackarns kul på banan.


Ska man ha kul ska man ha rätt partner, en person som har samma inställning till tennis. Att man spelar för att ha kul och gläds åt sin partners framgångar samtidigt som man naturligtvis häcklar dennes motgångar.


Vid ett tillfälle lyckades Einars partner slå en boll som gick in på en uteservering och som tur var passerade mellan två föräldrar och deras två barn. En skräckupplevelse för både familjen och även för Einar. Det var Einar som fick gå och hämta bollen och be om ursäkt. Partnern stod i ett hörn och skämdes vilt. Men kul var det.


Med samma partner hade Einar många roliga spelstunder. De värmde upp med kaffe från en känd bensinstationskedja (med en nalle som logotyp, hur kopplar man det till drivmedel) och intog ofta varsitt wienerbröd. Matcherna kombinerades med frekventa rökpauser (de har naturligtvis slutat att röka - det är för dyrt!).


Men om man väljer fel partner, vad händer då?


Tjusningen med tennisen går helt förlorad!


Gör man något på sin fritid så ska man göra något som är kul och ger glädje. Inget som gör att man känner sig pressad att prestera eller gör så att man deppar vid t ex en förlust.


Strunta i vilket rack du har, fokusera på att välja rätt partner!


Om du tävlar har du svårt att välja vem du ska spela mot, tyvärr. Då får du fokusera på att ha kul med allt det som är runt omkring tävlingen. Det finns roliga banor, hallar med mysiga fik och god mat, fin natur, trevlig tävlingsledning, charmiga domare osv.


Här vill Einar Berg Tennis slå ett slag för den trevliga tävling som Upsala Tennisklubb (www.utk.se) anordnar på trettondagen varje år.


Man anmäler sig och talar om hur bra man är. Man lottas ihop med en partner. Den bästa i "laget" får bara en serve. Man spelar i 30 minuter därefter bryts matchen.


Ettorna i de olika grupperna möts sedan i "alla mot alla". Tvåorna möter tvåorna osv. Sedan har man en vinnare i varje grupp.


Här spelar allt från glada 12:åringar till lätt haltande 80-åringar. Stor glädje hos alla deltagare (utom möjligtvis hos vinnarskallarna som borde avstå från att deltaga).


Einar Bergs f d partner var dock lite orolig inför en av dessa evenemang. "Tänk om jag lottas ihop med frugan, hon blir så jäkla arg när hon förlorar". Den gången gick det bra, hon lottades ihop med en deltagare som förlorat sin ena arm. Och det paret spöade upp de flesta i tennishallen. Riktigt imponerande!Vikten av att studsa bollen innan serve


Alla tennisspelare av rang studsar bollen ett antal gånger innan de servar. Vissa drar även i sina kläder lite här och var, allt från vid axlarna till aktre delen av den nedre kroppen.


Studsarna värmer upp bollen så att de får bättre fäste mot senan, man får då en bättre spinn på bollen. Vikten av att dra i kläderna innan serve


Att dra ut kläderna från kroppen är viktigt, särskilt om de drar in sig i rumpan. Det är mycket obehagligt att ha underkläderna klistrade i olika typer av skåror på kroppen.


Men det är inte det viktigaste med att dra ut kläderna. Om du har kläder i funktionsmaterial har dessa ofta en stark statisk elektricitet.


Det innebär att kläderna får viss negativ inverkan på bollen, d v s att bollen som också är i syntetmaterial dras mot kläderna. Detta inverkar negativt på den hastighet som du slår iväg bollen med.


Det inverkar även negativt på ditt utseende eftersom statisk elektricitet kan få ditt hår att stå ut åt alla möjliga håll. Det ser helt enkelt löjligt ut.Vikten av att störa motståndaren innan serve


Innan match studerar du noga hur motståndaren reagerar på olika typer av beteende. Äcklas motståndaren t ex av kroppsutsöndringar kan du t ex peta dig i näsan innan du tar i bollen.


En känd tennisspelare torkar alltid bort en hel del svett innan han servar. Bollen blir då delvis blöt vilket också minskar den statiska elektriciteten samtidigt som motståndaren inte vill returnera bollen så hårt. Denne vill helt enkelt inte duschas av svett när bollen träffar racket.


Observera att det oftast inte fungerar med att skaffa dålig andedräkt, motståndaren står för långt bort för att det ska fungera. Det kan möjligvis fungera när spelarna passerar varandra vid sidbyte.


Man kan också äta något riktigt äckligt vid sidbyte, men var säker på att motståndaren ser vad du stoppar i dig för något. Vikten av att ha rätt skor


Det finns olika typer av skor. Spelar man inomhus ska man ha skor för ”hela domstolen” och spelar man ute kan man ha skor för ”hela domstolen” (”all court” enligt Google Translate) eller för lera ("clay" enligt Google Translate).


Jag har än så länge aldrig sett en utomhus- eller inomhusbana där man har lera som underlag. Grus brukar vara det vanligaste utomhus, d v s ”gravel” på engelska (Google Translate).


Jag har aldrig sett ett par gravelskor, inte heller skor som skulle passa en hel domstol. Men det hade varit rätt roligt att se herrar i kostym spaltsera omkring i högklackat. Men det kanske inte är så många damer som spaltserar omkring i högklackat i domstolar heller. Det finns säkert skor som är anpassade för kontorsarbete för båda könen. Men gravelskor kanske passar även här.


Spelar man tennis på grusbana är det viktigt att ha rätt skor, vanliga gymnastikskor förstör banan, detsamma gäller för regnstövlar och vandringskängor. Har man fel skor på sig kommer det säkert en skitsur gubbe och skriker åt Dig. Jag vet inte om alla sura gubbar alltid heter Peter, men i de flesta fall är det en Peter.


Det finns även obegåvade spelare som spelar på innebanor med skor som de använt utomhus. Ibland har de traskat med skorna i snöslask från bilen direkt in på banorna. Det är lätt obegåvat och oförskämt mot oss som har skor som är anpassade för alla domstolar.


Så när Du spelar nästa gång, kika ned och kolla vilken typ av skor du har på dig. Gravelskor för utomhusspel och domstolsskor för inom- eller utomhusbruk. Lämna vandringskängorna hemma, eller ta med dem så att Du kan ta dem på Dig när du vandrar hem. 


Till alla dem som använder fel skor på underlagen - ge fan i det!!
Vikten av att ha rätt kläder


Einar har en dotter, ja rent av flera faktiskt, men endast en av dem spelar tennis. För henne är inte det viktigaste vilket rack hon har eller vilka skor hon har på sig, än mindre finns det intresse för vilken sena (lustigt namn, man vill ju slå snabbt) som sitter på racket.


Det viktigaste för henne är att kläderna passar ihop. Skorna måste matcha kjolen och toppen eller klänningen. Helst ska utstyrseln även matchas med ett rack i rätt färg. Idag har hon över 23 rack i alla möjliga färger, just för att matcha klädseln.


Är detta vansinnigt? Nej faktiskt inte, hon spelar mycket bättre när hon känner att hon har rätt utstyrsel på sig. Det är som natt och dag mot när hon spelar i en udda top och shorts.


Vi inom Einar Berg Tennis beslutade oss för att prova. Vi köpte den dyraste tröjan från Nickké, coolaste shortsen från BalboA och dyraste skorna från Farbror Wilsson. Racket blev också från Farbror Wilsson. Vi strängade om till svarta senor (d v s ”snabbor/skruvor”) för att matcha utstyrseln.


Spelet fungerade inte alls, inte en boll satt där den skulle, helt värdelöst.


Nu skulle teorin testas. På med våra slitna t-shirt, på med träningsbyxor från Smålänningen (billigt varuhus i de sydvästra förorterna, typ 40 mil söder om Stockholm). På med slitna skor (okänt märke, sulan väl sliten).


Wow, vilken skillnad. Kläderna matchade våra personligheter och vi kände oss som hemma. Bollarna satt som de skulle och servarna var otagbara (vi körde Einars dubbelfattade serve).


Slutsatsen blir att man inte ska underskatta vikten av att ha rätt klädsel !!!Vikten av att betala sina räkningar


Einar Berg Tennis har under många år förundrats över den låga moralen avseende betalningar inom tennisvärlden. Det här inlägget blir därför lite mer seriöst än de tidigare inläggen, för att inte tala om de inlägg som kommer framöver.


I en klubb var det en junior som konstant klagade på att träningen var dålig. Trots detta gick denne varje vecka på sin träning. Men gnölade på träningen efter varje pass. Inte till tränararen utan till sina kompisjuniorer. Det bästa hade varit att ta upp synpunkterna med tränaren eller huvudtränaren. Junioren i detta fall var 18 år vid tillfället. Även den kära föräldern gnölade lite till sin omgivning. 


Men som man säger, man får vad man betalar för. Varken medlemsavgiften eller träningsavgiften var betalad under flera terminer, trots många påminnelser.


Visst, klaga om Du inte är nöjd med träningen, men se till att betala Dina räkningar först.


Ett annat exempel. "Jag har inte råd att åka med på utlandsresan just nu.".


"Det är ok, du kan betala lite senare".


Senare i det här fallet är mycket senare. Jag vet inte hur det har gått, men nu har det gått snart en månad och endast en delbetalning på 3 000 kr av totalt 11 000 kr har inkommit efter mycket tjat.


Vi får väl se om betalningen kommer så småning om. Detsamma kanske gäller för den aktivitet som personen deltog i häromdagen. Betalning på plats. Men inte för denna person, som åter igen "betalar senare". Här kan man väl bara säga: Skäms!


Ytterligare ett exempel. Ett tennisläger anordnas. Betalning ska ske innan lägret påbörjas. Påminnelser skickas. Ingen betalning inkommer. Barnet/barnen dyker upp på lägrets första dag. Föräldrarna syns inte till. Vad säger man som ansvarig för lägret till barnet? "Mamma och pappa har inte betalat så du får inte vara med".


Så gör man naturligtvis inte. Man låter barnen vara med och så ringer man till föräldrarna för att klara ut detta med betalningen. Vissa svarar varken i telefonen eller på mail.


Barnet kommer varje dag. Och där står de ansvariga för lägret med en utebliven betalning om ett antal tusen kronor. Marginalerna är inte så stora på dessa läger så en stor del av den eventuella vinsten försvinner.


Vi känner till ett läger sommaren 2019 där 5 av 39 barn har föräldrar som inte betalat trots påminnelser. Det är tur att de ansvariga för lägren inte skickar hem barnen eller låter dem stå utanför banan och titta på, utan lunch och mellamål.


Vissa läger låter faktiskt barn som kommer från familjer som är mindre lyckligt ekonomiskt lottade vara med på lägren gratis. Men det förutsätter att föräldrarna är öppna med sin situation.  Och man måste alltid anpassa livet efter vad man har råd med. Har man inte råd att åka på en resa eller att deltaga i en aktivitet, då får man avstå.


Tennisspelare, inte minst, borde ha som praxis att alltid göra rätt för sig. Tränare (som ofta är anställda på kontrakt) och arrangörer av läger har också räkningar som ska betalas. Även större klubbar är beroende av att man får sina intäkter, i tid.


Det är nog få som skulle acceptera att arbetsgivaren bara betalar ut en mycket liten del av lönen och hänvisar till att "jag betalar mer senare".Vikten av att en klubb har rätt styrelse


Styrelser i klubbar ska verka för klubben och medlemmarna. I vissa klubbar verkar det vara mer viktigt att ordna fördelar för sig själva.


Hur kan det t ex vara billigare för vuxna seriespelare som tränar 2-3 gånger i veckan än för ett barn som spelar en gång i veckan?


Finansierar barnens verksamhet de vuxnas verksamhet? Kräv insyn i klubbens ekonomi på detaljnivå.


I en klubb i Stockholm hade t ex en ordförande (numera före detta) lite svårt att betala räkningarna. Flera obetalda räkningar som ingen skickat påminnelse om.


Dessvärre gällde detsamma för den person (dåvarande klubbchefen) som ansvarade för att fakturera.


Revisorerna blundande för detta, liksom för mycket annat. Trots påstötningar från medlemmar. 


Det verkar tyvärr som om det i vissa klubbar sker saker som inte medlemmarna känner till. Det gäller allt från hur man hanterar tränare till klubbens ekonomi.


I en klubb sparkades nyligen en tränare. Inte för att denne på något sätt var dålig, tvärtom, denne var mycket omtyckt av såväl barn som vuxna. Men munnen var kanske lite för stor, tränaren sa alltid vad denne tyckte och tänkte, särskilt när något var fel.


Detta emottogs inte alltför positivt av dåvarande styrelseordföranden. Denne höll sig naturligtvis kvar i styrelsen efter sin avgång och verkade hårt för att tränaren skulle avskedas, d v s att kontraktet inte förlängdes.


Resten av styrelsen är väl vad som kan kallas "mesar" (inte en sådan som sitter på ryggsäcken). De säger inte emot fd ordföranden som verkar sympatisk, kunnig och trevlig. Sedan säger de en hel del "off the record" om både andra styrelsemedlemmar och den fd ordföranden. 


Efter att ha läst boken "Omgiven av psykopater" konstateras att mycket stämmer in på just denna fd ordförande och flera andra i just denn styrelse.


En klubb är inte en verksamhet som ägs av styrelsen, den ägs gemensamt av medlemmarna.


Gå på stämmorna och granska styrelsens arbete!


Många nöjer sig tyvärr med att gå och spela en timme då och då utan att försöka sätta sig in i klubbens arbete. Så kan man göra om man bara hyr en bana lite då och då och inte är intresserad av att hålla ned kostnaderna och ha en bra hall att spela i.


Men är man medlem i en klubb är det varje medlems skyldighet (borde vara) att sätta sig in i klubbens arbete. Vid behov utkräver man ansvar från styrelsen, och en dålig styrelse byter man ut.


Denna text om klubbchefer, styrelser, revisorer och styrelseordföranden (fd) är verklighetsbaserad och flertalet av dem har faktiskt nominerats på sidan www.DumPucko.se.  Kommer inom kort


Vikten av att välja rätt snabbor/skruvor - d v s sena


Vikten av att välja rätt tennishall


Vikten av att välja rätt rack


Vikten av att välja rätt tennisbil


Vikten av att hålla rätt vikt


Vikten av att ha koll på det viktiga


Vikten av att välja rätt dryck under och efter spel


Vikten av att undvika störning av solskenet


Vikten av att hålla kronofogden borta från banan


Vikten av att använda fore- och backhand på Tinder


Vikten av att...........

Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg TennisEinar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis Einar Berg Tennis

Kontakta inte oss, prata med någon som känner Einar så förmedlar denne kontakten.


Optimister kan prova att maila till Einar@EinarBergTennis.se

Alla våra illustrationer skapas av den kända konstnären Pick Asso

Pick Asso är fristående från Einar Berg Tennis - även hans texter

Einar Berg Tennis har många sponsorer. Vi använder rack från Farbror Wilsson och Bottom. Skor från Balboa och kläder från Nickké.  Från Youfix köper vi våra kaffefilter. Våra pastiller köper vi från Pastillfabriken. Använd alltid utrustning från auktoriserade återförsäljare, undvik plagiat. 


Vi är inte webbutvecklare, vi fokuserar på tennisverksamheten. Vi engagerar inte heller proffs på webbdesign, vi håller ned kostnaderna vilket innebär att vi kan hålla rätt priser. Vi är snåla och det gynnar Dig som kund.